Sign up for the newsletter to receive the latest news, online exclusives and the latest styles Sign up for the newsletter to receive the latest news, online exclusives and the latest styles

Journal

PEGANPOETRY FEJRER 'MOTHERHOOD'

PEGANPOETRY FEJRER 'MOTHERHOOD'

I Danmark har vi fejret Mor’s dag siden 1929. Men traditionen stammer faktisk helt tilbage fra 1870, proklameret af den amerikanske kvindevalgsrets forkæmper og digter Julia Ward Howe. Det var dog hendes datter Anna Jarvis, som senere fik udbredt kendskabet til dagen. I første omgang for at ære sin egen mor, men i 1914 blev ’Mor’s dag’ en officiel national helidag i USA, til ære for alle mødre.  

Derefter har traditionen spredt sig til det meste af verden, inklusiv lille Danmark, hvor vi fejrer Mor’s dag, anden søndag i Maj. Traditionelt bar man nelliker på sit tøj, for at ære sin mor. Hvide nelliker for de levende mødre og røde nelliker for de døde. Så det med at give blomster til vores mødre, kommer oprindeligt af at bære blomster som symbol - Buketterne er nok blomsterforhandlernes fortolkning.

Det var først da jeg selv blev mor, at jeg opdagede hvad dagen virkelig rummer. I dag er jeg røget med på bølgen, da jeg er 100% sucker for traditioner med integritet og samfundsbetydning.

Tidligere kunne jeg ikke holde liv i en potteplante, og jeg var i øvrigt overbevist om at Mor’s dag var noget at blomsterhandlerne havde fundet på. I dag har jeg heldigvis et helt andet forhold til blomster, og faktisk er Have-Nelliker en af mine yndlingsblomster!
 

Når vi nu fejre Mor’s dag anno 2020, mener jeg, at det er vigtigt at huske på hvor dagen oprindeligt stammer fra. Vi kan jo i dag læne os tilbage (mere eller mindre) og tage for givet, at vi har stemmeret. Men nogen har kæmpet kampene og gået i front for at det overhovedet kunne ske - Så tak for det Julia Ward Hove! 

Vi skal også lige huske at klappe os selv på skulderen, for det er jo et sindssygt hårdt job, at være mor. Det er et livslangt job, der handler om ubetinget kærlighed, stålfast tålmodighed, styrke, rygrad, tårer og evig bekymring - Men heldigvis også massevis af glæde.   

Jeg vil også lige huske at sige tak til min egen mor. Tak for alle de gange du har hentet mig, ventet oppe på mig, støttet mig, passet mine børn og for alle de oplevelser vi har sammen. Og så vil jeg også gerne lige undskylde for de mange gange jeg (vist nok), kom til at ødelægge din symaskine som barn!


Så JA selvfølgelig skal vi huske at fejre alle mødre søndag d. 10 Maj!

Leave a comment

Dansk da